Obecnie produkty ekologiczne stają się coraz modniejsze. Wytworzenie tego typu towarów ciągnie za sobą większe koszty, co również przekłada się na ich ceny w sklepach. W związku z tym zdarzają się przypadki, gdy producenci artykułów za pośrednictwem etykiet podszywają produkty, jako ekologiczne. Jakie wyglądają autentyczne etykiety?
Zwykle na produktach w sklepach widnieje mnóstwo oznaczeń. Jednak nie wszystkie znaczą, że produkt jest ekologiczny. Takie produkty dzielimy na trzy rodzaje: eko, bio lub organic. Niezależnie od rodzaju, każdy produkt ekologiczny musi posiadać określony certyfikat. Producenci żywności często próbują go podrobić, wykorzystując modę na zdrowe odżywianie i sztucznie zawyżając ceny swoich towarów.
W związku z tym warto przyjrzeć się tym najpopularniejszym, najczęściej spotykanym oznaczeniom, które są autentyczne.
Wyróżniamy ich trzy rodzaje, są to: eko, bio i organic. Jednak nie wszystkie te produkty oznaczone tymi certyfikatami to jest to samo. Różni je głównie skład i sposób produkcji.
Towary EKO składają się z naturalnych zasobów Ziemi. Ponadto produkcja tego typu dóbr nie może w najmniejszym stopniu zakłócać, ani niszczyć ekosystemu, a powinna wręcz wspierać zagrożone systemy przyrodnicze.
Prawdziwe produkty EKO są oznaczone europejskim logo żywności ekologicznej. Znak charakteryzuje się listkiem z gwiazdkami, na zielonym tle. Obecność takiego znaku na etykiecie produktu daje pewności co do pochodzenia i jakości kupowanej żywności. Dodatkowo jest gwarantem, że produkt został wytworzony na podstawie rolnictwa ekologicznego.
Produkty BIO nie są dobre dla ludzi, ale za to ich wytwarzanie znacznie reperuje ekosystem i przywraca go do ładu. Podstawą ich działania jest nienaruszanie, a nawet znaczne wspieranie selekcji naturalnej roślin i zwierząt.
Najpopularniejszym zapewnieniem jakości towaru w Polsce jest znak BIO Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji. Potwierdza on, że produkt został wyprodukowany na zasadach rolnictwa ekologicznego. Jest on bardzo często spotykany w reklamie produktów ekologicznych oraz producentów, którzy znajdują się pod nadzorem Polskiego Centrum Badan i Certyfikacji SA.
Głównym aspektem produktów organicznych jest dbanie o glebę. W związku z tym proces produkcji takich towarów nie może w żaden sposób sprawić, aby ziemia po nim była wyeksploatowana lub wyjałowiona. Dodatkowym warunkiem jest skład produktu, który musi zawierać minimalnie 95% naturalnych składników.
Najbardziej rozpoznawalnym znakiem tego typu produktów jest certyfikat ECOCERT. Spółka, która odpowiada za jakość certyfikatu, kontroluje około 30% przemysłu żywności ekologicznej na całym świecie. W obręb działania organizacji oprócz żywności wchodzą również kosmetyki i tekstylia sprawiedliwego handlu zgodnie z normami ECOCERT.
Zielone certyfikaty to bardzo ważne elementy produktów, które określają ich jakość oraz mówią o tym, w jaki sposób zostały wyprodukowane. Jednak istnieją inne oznaczenia żywności ekologicznej, których również warto szukać na etykiecie, są to np.:
Niejednokrotnie przechadzając się po supermarkecie, można natknąć się na produkty z etykietami mówiącymi o ekologicznym charakterze towaru. Nie jest to zapewnienie, które daje 100% pewność. Slogany typu „Z czystych ekologicznie regionów Polski” brzmią zachęcająco, ale dopiero oficjalny certyfikat jest w stanie potwierdzić jakość i pochodzenie danego produktu.
Ten aspekt jest niezwykle ważny producenci towarów pseudo ekologicznych, dokładają wszelkich starań, aby sztucznie zawyżyć prestiż i cenę swoich towarów.
Produkty ekologiczne w ostatnich latach są bardzo modne. W związku z tym powstało mnóstwo towarów, które sprzyjają naturze, a ich skład dobrze wpływa na organizm człowieka. Takie artykuły posiadają oficjalnie potwierdzające certyfikaty. Niestety wielu producentów, głównie żywności i kosmetyków wykorzystuje to i poprzez niepoprawne znakowanie produktów spożywczych sztucznie podnosi cenę i prestiż swoich towarów.