Jak powinien być oznakowany produkt ekologiczny?

Obecnie produkty ekologiczne stają się coraz modniejsze. Wytworzenie tego typu towarów ciągnie za sobą większe koszty, co również przekłada się na ich ceny w sklepach. W związku z tym zdarzają się przypadki, gdy producenci artykułów za pośrednictwem etykiet podszywają produkty, jako ekologiczne. Jakie wyglądają autentyczne etykiety?

Produkty eko, bio i organic

Zwykle na produktach w sklepach widnieje mnóstwo oznaczeń. Jednak nie wszystkie znaczą, że produkt jest ekologiczny. Takie produkty dzielimy na trzy rodzaje: eko, bio lub organic. Niezależnie od rodzaju, każdy produkt ekologiczny musi posiadać określony certyfikat. Producenci żywności często próbują go podrobić, wykorzystując modę na zdrowe odżywianie i sztucznie zawyżając ceny swoich towarów.

Znakowanie produktów spożywczych

W związku z tym warto przyjrzeć się tym najpopularniejszym, najczęściej spotykanym oznaczeniom, które są autentyczne.

Wyróżniamy ich trzy rodzaje, są to: eko, bio i organic. Jednak nie wszystkie te produkty oznaczone tymi certyfikatami to jest to samo. Różni je głównie skład i sposób produkcji.

Jak wyglądają te certyfikaty i co dokładnie oznaczają?

Certyfikat produktu EKO

Towary EKO składają się z naturalnych zasobów Ziemi. Ponadto produkcja tego typu dóbr nie może w najmniejszym stopniu zakłócać, ani niszczyć ekosystemu, a powinna wręcz wspierać zagrożone systemy przyrodnicze.

Prawdziwe produkty EKO są oznaczone europejskim logo żywności ekologicznej. Znak charakteryzuje się listkiem z gwiazdkami, na zielonym tle. Obecność takiego znaku na etykiecie produktu daje pewności co do pochodzenia i jakości kupowanej żywności. Dodatkowo jest gwarantem, że produkt został wytworzony na podstawie rolnictwa ekologicznego.

Certyfikat produktu BIO

Produkty BIO nie są dobre dla ludzi, ale za to ich wytwarzanie znacznie reperuje ekosystem i przywraca go do ładu. Podstawą ich działania jest nienaruszanie, a nawet znaczne wspieranie selekcji naturalnej roślin i zwierząt.

Najpopularniejszym zapewnieniem jakości towaru w Polsce jest znak BIO Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji. Potwierdza on, że produkt został wyprodukowany na zasadach rolnictwa ekologicznego. Jest on bardzo często spotykany w reklamie produktów ekologicznych oraz producentów, którzy znajdują się pod nadzorem  Polskiego Centrum Badan i Certyfikacji SA.

Certyfikat produktu Organic

Głównym aspektem produktów organicznych jest dbanie o glebę. W związku z tym proces produkcji takich towarów nie może w żaden sposób sprawić, aby ziemia po nim była wyeksploatowana lub wyjałowiona. Dodatkowym warunkiem jest skład produktu, który musi zawierać minimalnie 95% naturalnych składników.

Najbardziej rozpoznawalnym znakiem tego typu produktów jest certyfikat ECOCERT. Spółka, która odpowiada za jakość certyfikatu, kontroluje około 30% przemysłu żywności ekologicznej na całym świecie. W obręb działania organizacji oprócz żywności wchodzą również kosmetyki i tekstylia sprawiedliwego handlu zgodnie z normami ECOCERT.

Co oprócz znaków graficznych powinno znaleźć się na etykiecie?

Zielone certyfikaty to bardzo ważne elementy produktów, które określają ich jakość oraz mówią o tym, w jaki sposób zostały wyprodukowane. Jednak istnieją inne oznaczenia żywności ekologicznej, których również warto szukać na etykiecie, są to np.:

  • pełne dane producenta, przetwórcy lub dystrybutora,
  • nazwa jednostki certyfikującej,
  • Ważnego potwierdzenia, w formie napisu: „Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE” albo „produkt rolnictwa ekologicznego”

Znakowanie produktów spożywczych

W jaki sposób producenci próbują zwieść konsumentów

Niejednokrotnie przechadzając się po supermarkecie, można natknąć się na produkty z etykietami mówiącymi o ekologicznym charakterze towaru. Nie jest to zapewnienie, które daje 100% pewność. Slogany typu „Z czystych ekologicznie regionów Polski” brzmią zachęcająco, ale dopiero oficjalny certyfikat jest w stanie potwierdzić jakość i pochodzenie danego produktu.

Ten aspekt jest niezwykle ważny producenci towarów pseudo ekologicznych, dokładają wszelkich starań, aby sztucznie zawyżyć prestiż i cenę swoich towarów.

Produkty ekologiczne w ostatnich latach są bardzo modne. W związku z tym powstało mnóstwo towarów, które sprzyjają naturze, a ich skład dobrze wpływa na organizm człowieka. Takie artykuły posiadają oficjalnie potwierdzające certyfikaty. Niestety wielu producentów, głównie żywności i kosmetyków wykorzystuje to i poprzez niepoprawne znakowanie produktów spożywczych sztucznie podnosi cenę i prestiż swoich towarów.