Wymagania dla producentów żywności w zakresie jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych są wyjątkowo wysokie. Międzynarodowe standardy stworzone przez europejskie sieci handlowe, w tym normy IFS i BRC, stanowią obecnie podstawę dla budowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w całym łańcuchu dostaw. Ich wdrożenie i uzyskanie certyfikatu może być dla wielu firm przepustką na rynki krajowe i międzynarodowe, ale też podstawą do wzmocnienia wewnętrznej organizacji działań przedsiębiorstwa. Aby wdrożyć i spełnić wymogi normy, dobrym punktem startowym dla przedsiębiorców będzie skorzystanie z dedykowanych szkoleń w zakresie norm BRC, IFS oraz innych standardów żywieniowych. Na które warto zwrócić szczególną uwagę?
Przedział tematyczny szkoleń, jakie są organizowane przez jednostki certyfikujące w ramach zarządzania bezpieczeństwem i jakością w branży spożywczej jest dość szeroki i dedykowany dla pracowników różnego szczebla. W zależności od potrzeb przedsiębiorstwa, w szkoleniach mogą brać udział pracownicy niższych szczebli, zobowiązani do codziennego stosowania się do wymogów systemu zarządzania bezpieczeństwem po jego wdrożeniu, managerowie, specjaliści działu wdrażania standardów i kontroli jakości, a także członkowie wyższego szczebla kierownictwa oraz audytorzy wewnętrzni i wiodący, których rolą będzie nadzorowanie przebiegu wdrażania i stosowania wytycznych przyjętych norm.
Wśród ciekawszych szkoleń, jakimi warto zainteresować się w kontekście bezpieczeństwa żywności należy wymienić przede wszystkim szkolenia IFS i BRC. Obydwie normy (niemiecko-francuska oraz brytyjska) zostały stworzone dla dostawców żywności dla największych sieci handlowych i są obecnie stosowane w wielu firmach produkujących na rynek krajowy i zagraniczny. Norma IFS została w 2020 roku zaktualizowana do nowej wersji IFS w.7, dostosowując wymagania do aktualnych potrzeb branży przemysłu spożywczego. Przejście szkolenia w zakresie nowych wymogów normy może pomóc w przygotowaniu się do wdrożenia zmian w systemie zarządzania bezpieczeństwem. Podobnie wygląda kwestia szkoleń z zakresu normy BRC, która przeszła aktualizację do wersji 8 i wprowadziła nowsze, bardziej szczegółowe wymagania dla producentów żywności, sprzedawców detalicznych i firm z sektora gastronomicznego.
Szkolenia w zakresie podstawowych norm branży spożywczej – IFS oraz BRC skupiają się na wprowadzeniu do wymagań standardów przez sieci handlowe, przedstawieniu zasad oceny przedsiębiorstwa w czasie audytu oraz przygotowaniu pracowników i osób odpowiedzialnych za wdrażanie systemu opartego o BRC/IFS do zmian i stosowania wymogów normy w praktyce. Podczas szkolenia zostaną poruszone tematy zmian, jakie zostały na niesione w nowych wersjach standardów IFS i BRC, a także zagadnienia w obrębie których normy pokrywają się z innymi globalnymi standardami dla producentów żywności (HACCP oraz ISO 22000).
Bureau Veritas to jednostka, dzięki której możliwa jest certyfikacja żywności – szkolenie z IFS 7 zostało przygotowane w taki sposób, aby jego odbiorcami stali się pracownicy wszystkich szczebli branży spożywczej.
Odpowiednie przygotowanie się do procesu wdrożenia standardów może wpłynąć znacząco na ułatwienie budowania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, zwiększyć wewnętrzną organizację w firmie, a także zmniejszyć ryzyko popełnienia błędów i wykrycia nieprawidłowości niezgodnych z wytycznymi normy. W związku z tym szkolenia stanowią dla firm wartościowe narzędzie wsparcia na każdym etapie pracy z BRC, IFS, HACCP, ISO 22000, VLOG, MSC czy innymi standardami stosowanymi w branży żywieniowej.
Firma powinna dopasować tematykę szkoleń i ich zakres do swoich aktualnych potrzeb i wymagań, zwracając uwagę na branżę w której działa oraz grupę odbiorców, do jakich szkolenie jest kierowane.
Akredytowane jednostki certyfikujące, które oferują szkolenia w zakresie standardów żywieniowych zapewniają możliwość przygotowania szkoleń, także w trybie online, dla pracowników wszystkich szczebli w branży spożywczej. Szkolenie może zostać zorganizowane dla osób najniższego szczebla, odpowiedzialnych za bieżące stosowanie się do wymogów norm na podstawie wdrożonego systemu zarządzania bezpieczeństwem, a także dla osób odpowiedzialnych za wdrożenie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów zarządzania. O szkolenia warto zadbać szczególnie w okresie przygotowywania się co certyfikacji systemu – osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, audytorzy systemów oraz kierownictwo firmy powinny odpowiednio zadbać o prawidłowe zrozumienie wymogów normy i dopasowanie ich do specyfiki działania firmy.