Lato jest najlepszym okresem na grillowanie sezonowych warzyw, które mogą być doskonałym uzupełnieniem mięsnych dań lub głównym daniem posiłku. Dzięki temu sposobowi ich przyrządzenia nie tracą wielu składników odżywczych, uzyskują wyjątkowy smak. Wystarczy odrobina marynaty lub nawet oleju z przyprawami, a posiłek będzie przepyszny, aromatyczny i zdrowy.
W celu uzyskania przepysznych grillowanych warzyw trzeba przestrzegać kilku zasad. Praktycznie wszystkie rodzaje warzyw można grillować, ale większość z nich wymaga krótkotrwałego grillowania maksymalnie do 10 minut.
Wyjątkiem są bataty i ziemniaki, które najlepiej pokroić na mniejsze cząstki w celu uzyskania właściwej miękkości. Jeśli chodzi o kapustę, sałatę lub ogórka, to trzymamy je na ruszcie bardzo krótko i przyprawiamy wcześniej solą, octem i suszoną papryką.
Przed grillowaniem warzyw trzeba je odpowiednio przygotować. Do ich przyprawienia używamy oliwy oraz ziół i przypraw. Doskonale sprawdzi się tu także:
W celu skomponowania pełnowartościowego posiłku łączymy grillowane warzywa z kaszą, brązowym ryżem lub makaronem. Jest to doskonały posiłek również dla wegetarian i wegan.
Grillowanie jest doskonałym sposobem obróbki warzyw. Aby zachowały swoje wartości odżywcze w postaci witamin i składników mineralnych, a także błonnika, trzeba je grillować niezbyt długo. Ważne, żeby były chrupiące. Jeśli będą zbyt długo na grillu, stracą swoje cenne składniki odżywcze.
Niektóre z nich powinny być jednak pieczone długo, aż do osiągnięcia miękkości. To przede wszystkim ziemniaki i bataty. Do najczęściej grillowanych warzyw należą cukinia, bakłażan, papryka i ziemniaki. Coraz częściej takiej obróbce poddaje się:
Grill ogrodowy okrągły jest urządzeniem , które odznacza się prostotą obsługi oraz ogromną mobilnością. To idealne urządzenie dla osób, wymagających od tego typu produktu łatwości w transporcie, dzięki możliwości złożenia. Jest nieskomplikowany w przechowywaniu, gdyż nie ma możliwości uszkodzenia produktu.
To również doskonałe rozwiązanie na zorganizowanie grilla w terenie. Lekka i solidna konstrukcja sprawia, że można go zabrać praktycznie wszędzie. Prosty system obsługi sprawia, że każdy użytkownik doskonale sobie z nim poradzi.
Grill ogrodowy okrągły jest alternatywą dla dużych, skomplikowanych tego typu urządzeń. Pomimo prostoty w budowie i obsłudze posiada możliwość parostopniowej regulacji rusztu, dzięki czemu potrawy będą doskonale wysmażone. Ze względu na swoją konstrukcję, możliwość złożenia i kilkukilogramową wagę grill ogrodowy okrągły zmieści się do każdego samochodu. Z tego względu nie musimy się martwić również o jego przechowywanie. Wykonane z solidnej, stalowej blachy są trwałe, a ciekawy design i kolorystyka dodają mu elegancji i stylu.
Lato to sezon na warzywa. Na grillu możemy przyrządzić praktycznie każde z nich. Oto kilka przepisów na smaczne i aromatyczne potrawy z warzyw. Do nich warto przygotować kilka sosów, na przykład czosnkowy, koperkowy, serowy, tzatziki i wiele innych.
W ten sposób można przygotować także wiele innych warzyw.