Warzywa z grilla – które będą najsmaczniejsze?

Warzywa z grilla – które będą najsmaczniejsze?

Lato jest najlepszym okresem na grillowanie sezonowych warzyw, które mogą być doskonałym uzupełnieniem mięsnych dań lub głównym daniem posiłku. Dzięki temu sposobowi ich przyrządzenia nie tracą wielu składników odżywczych, uzyskują wyjątkowy smak. Wystarczy odrobina marynaty lub nawet oleju z przyprawami, a posiłek będzie przepyszny, aromatyczny i zdrowy.

Jak grillować warzywa?

W celu uzyskania przepysznych grillowanych warzyw trzeba przestrzegać kilku zasad. Praktycznie wszystkie rodzaje warzyw można grillować, ale większość z nich wymaga krótkotrwałego grillowania maksymalnie do 10 minut.

Wyjątkiem są bataty i ziemniaki, które najlepiej pokroić na mniejsze cząstki w celu uzyskania właściwej miękkości. Jeśli chodzi o kapustę, sałatę lub ogórka, to trzymamy je na ruszcie bardzo krótko i przyprawiamy wcześniej solą, octem i suszoną papryką.

Przed grillowaniem warzyw trzeba je odpowiednio przygotować. Do ich przyprawienia używamy oliwy oraz ziół i przypraw. Doskonale sprawdzi się tu także:

  • bazylia,
  • tymianek,
  • imbir,
  • kolendra,
  • pietruszka,
  • rozmaryn,
  • cynamon.

W celu skomponowania pełnowartościowego posiłku łączymy grillowane warzywa z kaszą, brązowym ryżem lub makaronem. Jest to doskonały posiłek również dla wegetarian i wegan.

Jakie warzywa można grillować?

Grillowanie jest doskonałym sposobem obróbki warzyw. Aby zachowały swoje wartości odżywcze w postaci witamin i składników mineralnych, a także błonnika, trzeba je grillować niezbyt długo. Ważne, żeby były chrupiące. Jeśli będą zbyt długo na grillu, stracą swoje cenne składniki odżywcze.

Niektóre z nich powinny być jednak pieczone długo, aż do osiągnięcia miękkości. To przede wszystkim ziemniaki i bataty. Do najczęściej grillowanych warzyw należą cukinia, bakłażan, papryka i ziemniaki. Coraz częściej takiej obróbce poddaje się:

  • szparagi,
  • cebulę,
  • bataty,
  • pieczarki,
  • buraki,
  • pomidory,
  • marchewkę.

Jaki grill na zdrowe grillowanie warzyw?

Grill ogrodowy okrągły jest urządzeniem , które odznacza się prostotą obsługi oraz ogromną mobilnością. To idealne urządzenie dla osób, wymagających od tego typu produktu łatwości w transporcie, dzięki możliwości złożenia. Jest nieskomplikowany w przechowywaniu, gdyż nie ma możliwości uszkodzenia produktu.

To również doskonałe rozwiązanie na zorganizowanie grilla w terenie. Lekka i solidna konstrukcja sprawia, że można go zabrać praktycznie wszędzie. Prosty system obsługi sprawia, że każdy użytkownik doskonale sobie z nim poradzi.

Grill ogrodowy okrągły jest alternatywą dla dużych, skomplikowanych tego typu urządzeń. Pomimo prostoty w budowie i obsłudze posiada możliwość parostopniowej regulacji rusztu, dzięki czemu potrawy będą doskonale wysmażone. Ze względu na swoją konstrukcję, możliwość złożenia i kilkukilogramową wagę grill ogrodowy okrągły zmieści się do każdego samochodu. Z tego względu nie musimy się martwić również o jego przechowywanie. Wykonane z solidnej, stalowej blachy są trwałe, a ciekawy design i kolorystyka dodają mu elegancji i stylu.

grillowanie warzyw

Jak przyrządzić warzywa na grillu ogrodowym okrągłym?

Lato to sezon na warzywa. Na grillu możemy przyrządzić praktycznie każde z nich. Oto kilka przepisów na smaczne i aromatyczne potrawy z warzyw. Do nich warto przygotować kilka sosów, na przykład czosnkowy, koperkowy, serowy, tzatziki i wiele innych.

  • Szaszłyki z warzyw. Do wykonania potrawy będzie potrzebna papryka, pieczarki, cukinia, cebula czerwona i biała oraz pomidorki. Do marynaty natomiast oliwa, sos sojowy, ocet winny, pieprz, zioła takiej jak: tymianek, zioła prowansalskie, bazylia. Patyczki na szaszłyki należy wcześniej namoczyć w wodzie, a następnie nadziewać na nie w dowolnej kolejności wcześniej pokrojone warzywa. W przygotowanej marynacie moczyć szaszłyki około 20 minut. Grillując należy delikatnie polewać je marynatą.
  • Grillowane plastry białej kapusty. Jedną niewielką główkę kapusty pokroić w plastry o dowolnej grubości. Następnie przyprawić solą, pieprzem, posmarować olejem i położyć na rozgrzanym grillu i piec z jednej i drugiej strony przez pięć minut. Przy przewracaniu trzeba uważać, żeby liście się nie rozpadały. Kapusta powinna być chrupka z zewnątrz i miękka w środku.
  • Grillowane brokuły. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Następnie w misce mieszamy je z przyprawami takimi jak: drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i smarujemy oliwą. Wykładamy brokuły na folię aluminiową rozłożoną na grillu, pod koniec grillowania można posypać je serem i po kilku minutach mamy gotową przepyszną przekąskę.

W ten sposób można przygotować także wiele innych warzyw.